论坛讲座

网站首页 > 论坛讲座 > 正文

北航经商院• 经济学双周论坛 第二期

发布时间: 2017/10/11 16:17:11     点击次数:次   打印本页

为促进学院经济学学科发展,经济与商学研究院于2017年9月正式启动“北航经商院 • 经济学双周论坛”学术讨论活动,论坛第二期讨论将于本周四(10月12日)中午12:00-14:00举行,地点在新主楼A949。

在此诚挚邀请您参与讨论,对学院青年老师的科研工作斧正指导。

论坛具体日程安排如下:

题目:Constrained Network Formation and Minimum-effort Games

主讲人:Zhiwei CUI(崔志伟)

摘要:

This paper develops a stochastic learning model where agents adopt myopic best reply to choose a limited number of partners and play minimum-effort games. The payoff for every agent in this interaction depends on the minimum effort of their partners and herself, and is increasing with the size of her interaction neighborhood. When agents only interact with those to whom they actively form links, the long-run outcome is contingent on the the relative size of the maximum neighborhood. A small size leads to the selection of high effort, while a large size the selection of low effort. Medium effort may be selected if the size is intermediate. When agents interact with everyone to whom there is a link, whoever forms it, coordination on low effort is uniquely selected in the long run as long as every agent can support more than one link. If the payoff function is size-independent, agents will always coordinate on high effort, whether the interaction is unilateral or bilateral.

主讲人简介:

崔志伟副教授毕业于浙江大学应用数学系,现任北京航空航天大学经济管理学院副教授,专注于社会网络与经济行为理论、有限理性决策理论、博弈论及其应用相关领域;并承担多个国家自然科学基金面上项目,担任中国运筹学会对策论专业委员会理事、北京运筹学会理事、国家自然科学基金同行评议专家及Journal of Economic Dynamics and Control、Journal of Mathematic Economics、The B.E. Journal of Theoretical Economics、World Economy、Economic Modelling等著名期刊审稿人。

* 具体详情,也可扫描下方微信二维码:

经济与商学研究院

2017年10月9日