论坛讲座

网站首页 > 论坛讲座 > 正文

北航经商院 • 经济学双周论坛 第四期

发布时间: 2017/11/08 15:18:37     点击次数:次   打印本页

尊敬的各位老师:

你们好!

为促进学院经济学学科发展,经济与商学研究院于2017年9月正式启动“北航经商院 • 经济学双周论坛”学术讨论活动,论坛第四期讨论将于本周四(11月9日)中午12:00-14:00举行,地点在新主楼A949。

在此诚挚邀请您参与讨论,对学院青年老师的科研工作斧正指导。

论坛具体日程安排如下:

题目: 拥挤延误与航空公司网络

TitleCongestion Delays and Airline Networks

主讲人: 王楚男

Presenter:Chunan WANG

摘要(Abstract):

本文探究了拥挤延误在完全垄断航空公司网络选择中的角色。通过比较枢纽辐射网络、点对点网络和混合网络,发现由于考虑了拥挤延误,第一,枢纽辐射网络下总的最优航班频率可能高于点对点网络,枢纽辐射网络下最优的飞机规模小于点对点网络;第二,甚至在转机服务的乘客额外旅行时间负效用较低时,航空公司也可能选择点对点网络;第三,福利分析显示了航空公司对点对点网络无效率的偏爱。

This paper investigates the role of congestion delays in the network choice of a monopoly airline. By comparing a hub-and-spoke network (HS), point-to-point network (PP) and mixed network (MX), we find that, because of the inclusion of congestion delays, first, the total optimal flight frequency may be higher under HS than PP and the optimal aircraft size is smaller under HS than PP; second, the airline may choose PP even when the extra travel time disutility of one-stop services is relatively low; and third, welfare analysis shows the airline's inefficient biases towards PP.

主讲人简介(Introduction):

王楚男博士毕业于法国图卢兹经济学院,并在同一院系取得硕士学位,且经济学学士学位于南开大学取得,其研究方向为产业组织、应用微观经济学和航空经济学。

Dr. Chunan Wang obtained M.A. in Economics and Ph.D. in Economics from the Toulouse School of Economics (TSE), France. Before joining TSE, he obtained B.A. in Economics from Nankai University, China. His research focuses on Industrial Organization, Applied Microeconomics and Air Transport Economics.

* 具体详情,也可扫描下方微信二维码: