论坛讲座

网站首页 > 论坛讲座 > 正文

商学悦道@工商管理学术论坛 第九期

发布时间: 2018/12/13 17:08:29     点击次数:次   打印本页

商学悦道@工商管理学术论坛 第九期

题目:   市场时机、海外上市与中概股回归——基于分众传媒的案例研究

Title     Market Timing, Overseas Listing and Return of China Concepts Stock—— Case from Focus Media

主讲人: 邓路 副教授

Presenter: Associate Prof. Lu Deng

主持人: 周宁 教授

时间:    201812月2012:00-14:00

地点:     北航新主楼AA1028

摘要:

公司融资择时行为是学术界广为关注的研究话题,然而已有研究大多关注公司在单一资本市场上的资本结构调整,较少结合多个资本市场对公司选择上市地点和上市方式实施融资的话题进行系统研究。本案例以分众传媒为研究对象,从市场时机视角考察其海外上市、私有化退市以及在中国资本市场反向收购行为,构建了基于市场时机视角公司上市地点与上市方式选择的理论分析框架。本案例的研究结论拓展了市场时机理论与公司融资行为领域的研究视野,同时也为上市公司在多个资本市场实施资本运营提供决策参考。

It is widely concerned about the behavior of corporate finance timing in the past literature. Most of the research has focused on the capital operation of the company in a single capital market, but less on the issue how company chooses the location of listing and the implementation of financing in different capital markets. This case study takes the company named Focus Media as the research object, thoroughly investigating the process of overseas listing, privatization from NASDAQ and reverse acquisition in A-share market from the perspective of market timing. In general, this study constructs a theoretical analysis framework based on the theory of market timing. The conclusion of this paper extends the research horizon of market timing and corporate financing, and provides reference for companies planning to be listed about how to choose the location of listing and the method of listing.

主讲人简介:

邓路博士,现为北京航空航天大学经济管理学院会计系副教授,University of Southern California访问学者,财政部全国会计领军人才(学术类)。主要研究领域:公司财务与资本市场,已在Journal of Corporate FinanceInternational Review of Economics and Finance、《管理世界》、《管理科学学报》、《中国工业经济》、《金融研究》、《会计研究》等期刊发表40余篇学术论文,先后主持和完成3项国家自然科学基金项目,已完成20篇教学案例先后荣获全国“百篇优秀管理案例”、全国“会计硕士优秀教学案例”、全国“金融硕士优秀教学案例”。近年来,多次为财政部、工业与信息化部、国家电网、中航工业、中国大唐、中国电建、中国移动、中国港中旅、中国建筑、百度、光大银行、民生银行、招商银行、广发银行、中海油服、北京汽车、北京金隅等国家部委、央企及上市公司提供咨询与培训,讲授公司财务与报表分析、证券市场与资本运营、公司治理与股权激励等相关课程,长期担任清华大学、中国人民大学、厦门大学、浙江大学等多所高校EMBA及总裁班授课教师,担任上市公司独立董事。