论坛讲座

网站首页 > 论坛讲座 > 正文

中央财经大学尹训东副教授讲座通知

发布时间: 2019/06/12 17:12:52     点击次数:次   打印本页

北航经商院 • 经济学双周论坛 第34期

尊敬的各位老师:

你们好!

“北航经商院 • 经济学双周论坛”将在本周五迎来第34期讨论,具体安排如下:

时间:本周五(6月14日)中午12:15-14:00

地点:新主楼A949

在此诚挚邀请您参与讨论和分享!

题目:决策权与信息传递---未来集权下的情形

Title: Authority and Communication under the Shadow of Future Centralization

主讲人尹训东

Speaker: Xundong YIN

摘要Abstract

本文在未来集权情形下重新研究了下放决策权的合宜性。我们考虑了一个两期的模型,第一期委托人决定是否下放决策权,在第二期,委托人根据第一期获取到的信息来做决策。Dessein(2002)的结论表明:只要存在信息传递,下放决策权总是占优于信息交流的均衡。但我们的两期模型得到不同的结论:如果第二期委托人会重新集权,那么第一期下放决策权将可能不是合宜的,信息交流的均衡有可能占有于完全分离均衡下的决策权下放。

This paper re-investigates the desirability of delegation under the shadow of future centralization. We consider a two-period model where in the first period, the principal chooses between delegation and no delegation, while the second period decision is made by the principal based on the information acquired in the first period. Different from the classical finding in Dessein (2002) which claims that delegation always dominates no delegation for all parameter values whenever communication is informative, we find that adding the second-period centralized decision always weakens the dominance of delegation over no delegation, and we can always find parameter values for which communication is informative while no delegation strictly dominates fully separating delegation.

主讲人简介(Introduction)

尹训东,中央财经大学,中国公共财政与政策研究院,副教授。研究领域为契约理论、产业组织和公司金融。

Dr. Yin is an Associate Professor in China Institute of Public Finance and Policy of Central University of Finance and Economics. His research focuses on contract theory, industrial organization and corporate finance.