论坛讲座

网站首页 > 论坛讲座 > 正文

北京交通大学曹志刚教授讲座通知

发布时间: 2020/12/30 17:48:25     点击次数:次   打印本页

北航经管学院“融实论坛”系列讲座

2020年第15期)

北京交通大学曹志刚教授讲座通知

讲座题目:从合作博弈到合作函数

讲座时间:2021.1.7(周四)19:30-21:00

讲座嘉宾:曹志刚 教授

主持人:部慧 副教授

讲座嘉宾 简介

曹志刚,北京交通大学经济管理学院教授。2010年毕业于中科院数学与系统科学研究院并留院任助理研究员。20179月加盟北京交通大学经济管理学院,任卓越百人计划教授。主要研究兴趣为博弈论及其应用,包括网络博弈和算法博弈论等。在相关领域主流刊物发表论文20余篇,包括Operations ResearchGames and Economic BehaviorJournal of Mathematical Economics, Social Choice and Welfare, International Journal of Game Theory Theoretical Computer Science等期刊以及ACM Economics & Computation等会议。获中国信息经济学理论贡献奖、系统科学与系统工程青年科技奖、中国决策科学青年科技奖和关肇直青年研究奖。任中国信息经济学会常务理事,中国运筹学会博弈论分会副秘书长、排序论分会副秘书长,中国优选法统筹法与经济数学研究会智能决策与博弈分会副理事长、青年工作委员会副秘书长、网络科学分会副秘书长等。主持包括优秀青年基金在内的国家自然科学基金委课题4项。

讲座概要

Possessing numerous applications, the theory of cooperative games is fundamental. However, the set function setting makes cooperative games highly technical to analyze and calculus is generally unapplicable. Its central solution concept, the core, is combinatorial and hard to analyze. In particular, (i) proving whether the core is nonempty is technical, (ii) the core is often large when nonempty, (iii) closed forms are typically unavailable, (iv) implementing the core often requires the existence of a powerful central agent, (v) the core allocation may not be robust, and (v) testing whether a payoff allocation is in the core is often computationally hard. Motivated by the general equilibrium theory, this paper makes advances on these fronts by studying a framework that is based on ordinary functions meeting certain regularity conditions (referred to as cooperative functions). This framework aims at solving an infinite number of related problems in a unified way and makes differential and super differential often applicable. Applications of this framework to newsvendor games, linear production games and EOQ games easily reproduce many well-known results and produce several new results.

讲座形式:

北航校内师生:A618(线下交流)

其他参与者:腾讯会议在线直播

请感兴趣的师生们扫描右侧二维码关注“北航经管学院”公众号,然后发送“融实论坛”信息,获取本次讲座在线直播信息。