网站首页 > 学术动态 > 正文

北航经管学院“至信论坛”系列讲座

发布时间: 2021/05/25 09:14:01     点击次数:次   打印本页

讲座题目:Agglomeration among competitors: Evaluating the peer entry effect in sharing economy

讲座时间:2021.5.26(周三)14:00-16:30

会议地点:A622

讲座嘉宾:任非教授

讲座嘉宾简介

任菲,现任北京大学光华管理学院管理科学与信息系统系教授,首批“日出东方-光华研究学者”获得者。她于美国加州大学尔湾分校获得管理学(信息系统方向)博士学位。之前毕业于北京大学,获计算机软件学士、经济学双学位及金融学硕士学位。

任菲的研究兴趣围绕信息技术对企业、个人、及社会产生的影响与作用机制。具体包括信息系统投资绩效及商业价值、社会化媒体营销效果与机制、电子商务、用户在线行为与机制设计。她的研究得到国家自然科学基金、教育部及光华管理学院的支持,多个成果发表在国际顶级期刊与会议上,如Information Systems Research和Journal of Management Information Systems,并获得北京大学第十三届人文社会科学研究优秀成果一等奖。

教学方面,任菲给本科生、MBA及博士生开设电子商务、商业模拟、信息系统研究方法等多门中英文课程。曾获得教育部来华留学英语授课品牌课程、北京大学教学优秀奖、北京银行奖教金、光华管理学院课程奖励。她参与联合主编的《决策模拟》被评为北京高等教育精品教材。

Abstract

In the business dynamics of sharing economy, spatial agglomeration of individual providers is a striking feature, especially inhome-sharing business with numerous listings. Spatial agglomeration has the potential to agglomerate demand for individual listings, while it may intensify the localized competition as well. It is unclear how spatial agglomeration would affect listing performance, and how such effect varies with time and listing heterogeneity. We apply a natural experiment design to evaluate the peer entry effect on listing performances using a unique panel dataset from a leading home-sharing platform in China. Empirical results suggest that listing spatial agglomeration initially increases focal listing demand, but it intensifies localized competition over time, leading to a negative overall effect of spatial agglomeration on listing performance. We investigate potential mechanism of the peer entry effect with additional analysis. With regard to the listing heterogeneity, we find that focal listings in more developed areas receive larger agglomeration benefits, and listings that encounter peer entries with closer distances, more disparate descriptions, and higher quality confront larger localized competition. Our research contributes to both agglomeration economics and sharing economy literature by revealing the dynamics in home-sharing business. We also provide implications for listing operationsas well as platform management.