网站首页 > 学术动态 > 正文

北航经管学院“工程管理论坛”系列讲座(2021年第5期,总第5期)讲座通知

发布时间: 2021/07/09 13:19:44     点击次数:次   打印本页

北航经管学院“工程管理论坛”系列讲座

2021年第5期,总第5期)

讲座题目:Modeling and calibration of day-to-day traffic dynamics

讲座时间:2021.7.12(周一)14:00-16:00

讲座嘉宾:肖峰,教授

讲座嘉宾 简介

肖峰,现任西南财经大学人工智能与管理科学研究中心主任,教授、博士生导师、国家杰出青年基金、国家自然科学基金优秀青年基金获得者,四川省百人计划特聘专家。毕业于清华大学,获得土木工程学士学位和交通工程硕士学位,并于香港科技大学获得交通工程博士学位,曾任美国加州大学戴维斯分校博士后,英国Maunsell咨询公司香港总部交通规划师。研究方向主要包括人工智能算法与数据挖掘、复杂交通系统建模优化、金融风控与智能投顾、区块链等。先后主持和参与了NSFC-RGC香港-内地联合基金, NSFC-广东大数据科学中心项目,国家重点研发计划等10余项重要国家和省部级课题。在管理科学与工程、交通科技及数据挖掘领域著名国际期刊和会议如Transportation ScienceTransportation Research Part ABCD, IEEE TKDEISTTT等发表论文40余篇。研究团队与香港科技大学,香港理工大学,美国加州大学伯克利分校、戴维斯分校,加拿大多伦多大学,英国利兹大学,清华大学等国内外著名高校保持着密切合作和访学交流关系。

主持人:田琼 教授

讲座概要

A summary of our developments on day-to-day traffic dynamics in recent several years. We first look into the day-to-day evolution of network flows that arises from travelers’ route choices and their learning behavior on perceived travel costs. We show that the flow dynamics is analogous to a damped oscillatory system; Second, by analogy to the chemical reaction in a mixture in thermodynamics, we extend the second-order day-to-day model in the first study for SUE; Then, we adopted regression analysis to investigate the existing day-to-day models based on a virtual route choice experiment; Finally, we studied how the advanced traveler information affects the stability of the day-to-day flow evolution of a transportation system. Two scenarios are investigated regarding the types of information provided, where one type is the historical travel time and the other the forecasted travel time.

讲座形式:腾讯会议在线直播

会议主题:工程管理论坛第5-西南财大肖峰教授报告

会议时间:2021/07/12 14:00-16:00 (GMT+08:00) 中国标准时间 - 北京

点击链接入会,或添加至会议列表:

会议 ID284 367 696